De kooi

De kooi moet ruim zijn voor parkieten. Voor twee parkieten is een kooi van 60 breed bij 40 diep bij 60 hoog de minimale afmetingen en dan moeten ze er ook iedere dag wel een paar uur uit om hun vleugels te kunnen strekken. De kooi kan het beste rechthoekig van vorm zijn, maar absoluut geen ronde kooi! Hier voelt geen enkele vogel zich prettig in, omdat ze zich hierin niet kunnen oriënteren en de ruimte van de vogel is al snel beperkt. Ook kunt u beter letten op de breedte van de kooi dan de hoogte. In een bredere kooi kunnen de vogels nog enigsszins de vleugels strekken. In een smalle maar hoge kooi, hebben parkieten deze mogelijkheid niet.

De spijlen van de kooi moeten horizontaal zijn,want het zijn echte klimmers. De spijlafstand mag niet meer dan 13 milimeter zijn, zodat de parkiet niet zijn koppie ertussen kan steken en vast kan komen te zitten (met alle gevolgen van dien).

In de kooi moet u geen plastic zitstokken plaatsen, ook al zijn ze wel met de kooi meegeleverd. Deze zijn slecht voor de pootjes en de nagels kunnen daardoor niet slijten. Het beste zijn houten stokken in verschillende diktes, zodat de nagels goed slijten en de spiertjes in de poot zich blijven ontwikkelen. Eventueel kunt u ook in de dierenwinkel zittouwen kopen die u aan de tralies kunt bevestigen.

De kooi staat het beste in een tochtvrije omgeving,het liefst tegen de muur of in een hoek en ook niet pal voor het raam. Daar ze niet tegen tocht en hitte van de zon kunnen. Dicht bij de verwarming is ook niet goed voor de parkiet, dan is de schommeling in temperatuur te veel. Probeer de kooi ook uit de buurt van de televisie te houden, dit kan namelijk voor onrust zorgen bij de vogels.

Zet de vogels op een plek dat voor u op ooghoogte is. Zo kunt u genieten van de vogels, maar behouden zij tevens het overzicht. Zij houden er namelijk niet van om laag te staan. In de natuur zijn het prooidieren en zij zullen zich daarom niet veilig voelen op een lage plek.

Plaats de kooi niet in de keuken. Er zijn namelijk pannen met teflon lagen en tijdens het koken komen hier dampen van vrij. Deze dampen zijn erg giftig voor parkieten! Ook bij gourmet platen is dit het geval, dus zorg ervoor dat de parkieten op een andere kamer staan als er gegourmet wordt en lucht de kamer nadien grondig.